Ankara Antlaşması ve İngiltere Vatandaşlığı

İngiltere'de yaşamak

Yurtdışı eğitim programları denildiğinde İngiltere her zaman ilk düşünülen ülkelerdendir. Özellikle İngiltere dil okulları açısından her yaşta ve düzeyde öğrenciye hitap edecek kursları sunmaktadır. En başta Londra olmak üzere İngiltere’nin önemli tüm şehirlerinde onlarca dil okulu İngilizce eğitim vermekte ve bu sayede İngiltere ekonomisine ciddi bir katkı sağlamaktadır.

Üniversite eğitimi de diğer yurtdışı eğitim seçenekleri açısından İngiltere’yi öne çıkaran bir başka alternatifdir. Oxford ve Cambridge gibi dünya çapında öneme sahip üniversitelerin dışında irili ufaklı bir çok yüksek öğrenim kurumu da öğrencilere eğitim sunmaktadır.

Son yıllarda İngiltere’yi özellikle Türkler açısından cazip kılan bir diğer programda Ankara Antlaşması’dır. 1963 yılında Türkiye ile İngiltere arasında Gümrük Birliği programı çerçevesinde imzalanan Ankara Antlaşması Türk vatandaşlarına İngiltere’ye iş kurmak amacıyla yerleşme hakkını sunmaktadır. Bir nevi girişimcilik vizesi olan bu anlaşma sayesinde bugüne kadar 5,000’den fazla Türk vatandaşı ve ailesinin İngiltere’ye yerleştiği tahmin edilmektedir.

Yurtdışı göçmenlik alanında danışmanlık hizmeti sunan Yeni Bir Hayat firması www.yenibirhayat.com.tr adresinde yer alan websitelerinde bu programın detaylarını şu şekilde açıklamaktadır.

Başvuru yapmak isteyen kişilerin İngiltere’de kendilerine ait bir işyeri kurmayı düşünmeleri istenilen ilk niteliktir. Bu işyerinin büyük kapsamlı ve ciddi bir yatırım gerektiren bir iş dalı olması gerekmiyor. Küçük bir hediyelik eşya dükkanı ya da evden çalışılabilecek bilgisayar yazılımı gibi işler de kabul ediliyor.

Diğer önemli husus ise başvuru yapacak olan kişinin işi hakkında belirli bir deneyime ve eğitime sahip olması. Bu deneyimin ayrıca işyerinden alınacak yazılarla da desteklenmesi gerekiyor.

Gerekli eğitim ve deneyime sahip kişilerin düşündükleri işi kurabilecek kadar nakit birikimlerinin olmasıda son derece önemli. Zira Ankara Antlaşması ile başvuru yaparken bu birikimin banka hesap kayıtları ile ispatlaması gerekiyor. Ne kadarlık bir meblağ gerektiği düşünülen işe göre değişiklik gösteriyor.

Son olarak rahatlıkla iletişim kurabilecek düzeyde İngilizce bilinmesi zaruri. Zira hangi iş dalı olursa olsun kişinin İngiltere’de müşterileri ve diğer kişilerle İngilizce konuşabilmesi gerekiyor. İngilizce düzeyini ispatlamak için herhangi bir dil sınavına girmek gerekmiyor. Ancak başvurunuzu değerlendirme aşamasında İngiltere Elçiliği sizinle karşılıklı bir görüşme yapıyor ve orada size İngilizce düzeyinizi anlamak için sorular soruyorlar. Tüm bu soruları anlayıp cevap verebilmeniz önemli, aksi halde başvurunuzu kabul etmiyorlar.

Yeni Bir Hayat başvurunuz kabul edildiğinde İngiltere’ye sizinle birlikte ailenizinde gidebileceği bilgisini veriyor. Böylece İngiltere vatandaşlığına giden yolun ilk adımlarını ailenizle birlikte atmış oluyorsunuz.

Bir Cevap Yazın